Boomverzorging

Bomen op openbare plaatsen of langs wegen en paden moeten mooi blijven. Een aangepaste verzorging en snoei zijn dan ook essentieel en bovendien een taak voor professionals. Onze boomspecialisten zorgen voor het onderhoud van bomen door regelmatig controles uit te voeren. Deze info wordt vervolgens verzameld in een speciale applicatie, zodat elke boom individueel en nauwgezet kan worden opgevolgd.

Het onderhoud van bomen gaat verder dan enkel snoeien. Een regelmatige controle op ziektes en aandoeningen, stabiliteit en breukgevoeligheid vormt ook een aandachtspunt. Op basis van deze controle wordt een diagnose gesteld, gevolgd door advies over de nodige maatregelen en opvolging om de boom gezond te houden.

European Tree Worker

Boomspecialist/boomverzorger

Boomverzorgers hebben het ETW-certificaat. Dit certificaat is erkend in Europa en door de International Society of Arboriculture (ISA). Deze kwalificatie staat garant voor een uitstekende vakbekwaamheid en vooral respect voor de verzorgde bomen. Houders van het certificaat zijn professionele boomverzorgers die een uitgebreid examen hebben afgelegd over alle aspecten van boomverzorging. Er bestaan twee certificaten: European Tree Worker (ETW) en European Tree Technician (ETT). Krinkels heeft 10 boomspecialisten met een ETW-certificaat ,3 medewerkers met een ETT-certificaat en 1 specialist VETCert in dienst. Samen vormen zij een sterk team en zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 100.000 bomen in heel België.


Onze verschillende analyses

Inventaris

Eerst en vooral is het belangrijk om een inventaris op te maken van de bomen op uw terrein of in uw gemeente of regio. Hoeveel bomen hebt u? Welke soorten? Zijn de bomen oud? Hebben ze verzorging nodig? Al deze vragen komen aan bod bij de opmaak van een inventaris. Deze inventaris vormt dan de basis voor het opstellen van een boombeheerplan.

We gebruiken hierbij de laatste GIS/GEO-informatie. Hiermee kunnenwe een databestand aanleveren dat geschikt is om diverse beheertechnieken enverbanden te kunnen maken. We zijn in staat om een adequate informatie-uitwisseling metverschillende beheersystemen te verzorgen en kunnen de benodigde vertaalslagmaken om verschillende beheersystemen met elkaar te laten communiceren.

Visual Tree Assessment (VTA)

Om te garanderen dat bomen in de publieke ruimte op een veilige manier hun functie kunnen vervullen, worden ze op regelmatige tijdstippen gecontroleerd aan de hand van een VTA of ‘Visual Tree Assessment’. Door middel van dit assessment wordt de inventaris up-to-date gehouden en kan er tijdig worden ingegrepen wanneer er met een boom iets zou kunnen misgaan. De vergaarde informatie wordt vervolgens digitaal opgeslagen in een applicatie om een actueel overzicht van alle bomen te hebben.

Kruininspectie

Niet alle parameters kunnen vanop de grond worden gecontroleerd. Om een volledige analyse van de boom te kunnen maken, is een kruininspectie nodig. Deze inspectie wordt uitgevoerd door middel van klimmen of met behulp van een hoogtewerker. Dit stelt de onderzoeker in staat om van dichtbij te beoordelen of er zich werkelijk een probleem vormt en welke maatregelen er moeten genomen worden. Aan de hand van dit onderzoek kan de specialist eventuele holtes meten en de boom controleren op inrotting. Te diepe holtes worden opgemeten door middel van een endoscoop.

Stabiliteitstest met trekproef

De stabiliteit van een boom kan worden getest door middel van een windlastanalyse. Bij deze proef wordt de belasting gesimuleerd die een boom ondergaat bij hevige wind. Met behulp van een lier wordt er trekkracht op de boom uitgeoefend. Op de stam zijn elastometers aangebracht die de elasticiteit van het hout meten. Daarnaast meten inclinometers de kanteling van de wortelkluit bij de uitgeoefende trekkracht. De trekproef wordt zo uitgevoerd dat er voldoende gegevens kunnen worden verzameld zonder te boom te beschadigen. Via extrapolatie wordt vervolgens berekend hoe de boom zich zou gedragen tijdens een storm.



Stabiliteitstest met sensoren (TMS)

Met behulp van sensoren worden de bewegingen van de wortelkluit van de boom in reële omstandigheden gemeten. Door de waarden vervolgens te extrapoleren, kan de weerstand van de boom bij hevigere wind worden bepaald. Door de meting in reële omstandigheden uit te voeren, worden alle parameters (vorm en grootte van de kruin, invloed van de directe omgeving van de boom enz.) automatisch mee in de berekening opgenomen.

Bovendien kunnen met deze methode meerdere bomen op eenzelfde locatie worden getest. (Bijvoorbeeld een laan met allemaal dezelfde bomen.).

Geluidstomografie

Aan de hand van deze methode kan de inwendige boomstructuur worden onderzocht zonder invasieve technieken toe te passen. Bij een geluidstomografie wordt de snelheid gemeten waarmee geluid zich verplaatst om de dichtheid van het hout te bepalen. Gezond hout geleidt geluidsgolven namelijk beter dan aangetast hout.

Elektrische-weerstandstomografie

Hierbij wordt de elektrische weerstand van het hout gemeten. Deze weerstand hangt onder meer af van het vochtgehalte en de chemische samenstelling van het hout. Bij een schimmelaantasting kunnen zo zones worden ontdekt die zich nog in een vroeg stadium bevinden. De interpretatie van een tomogram gebeurt altijd samen met de uiterlijk zichtbare kenmerken van een VTA-analyse (schimmels, barsten,..).

Resistograaf

Bij deze techniek wordt met een draaiende beweging een boornaald (met een doorsnede van 3 mm) in het hout gebracht. De weerstand die deze boornaald ondervindt, wordt gemeten en geregistreerd. Deze meting wordt omgezet in een weerstandscurve. Zo kunnen holtes of delen van het hout met een verminderde dichtheid worden gedetecteerd. Deze invasieve methode wordt enkel gebruikt om ‘snel’ een groot aantal aangetaste bomen op acuut gevaar te onderzoeken.


Aanwasboor

Met dit toestel wordt een staal van het hout genomen, vanaf de buitenzijde tot in de kern. Door het aantal jaarringen in het staal te tellen, kan een accurate leeftijdsbepaling worden gedaan. Deze methode is echter invasief en wordt slechts heel uitzonderlijk toegepast, bijvoorbeeld in rechtszaken of voor erfgoedonderzoek.

Bodemonderzoek en standplaatsverbetering

Om bomen in de beste omstandigheden te laten groeien, moet de bodem aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen op het vlak van chemische, fysische en biologische samenstelling. Zo wordt er gekeken naar het aanwezige wortelpakket, de waterhuishouding, de aanwezigheid en opnamemogelijkheid van nutriënten, de verdichtingsgraad, de zuurtegraad, de bodemlagen, de bodemtextuur en -structuur, de aanwezigheid van wormen, enz. Hiervoor beschikt Krinkels over een compleet gamma aan onderzoeksmateriaal (Airspade, Airvac, penetrometer, edelmanboor enz.).

Airspade: Luchtopgraving

Luchtdrukgraven, ook wel bekend als pneumatisch graven, is een techniek die het mogelijk maakt om boomwortels efficiënt te ontgraven zonder ze te beschadigen. Dit maakt het onderhoud van het wortelstelsel van bomen mogelijk, bijvoorbeeld op drukbezochte locaties waar de grond samengeperst is en niet geschikt is voor natuurlijke groei, of op bouwplaatsen waar bomen ernstig beschadigd zouden worden of verwijderd moeten worden. Door stalen graafgereedschappen te vervangen door perslucht, kan de grond worden verwijderd zonder andere problemen te veroorzaken. Met behulp van de AirSpade kan de grond worden bewerkt en kunnen organisch materiaal, meststoffen en andere materialen worden ingebracht zonder de wortels te beschadigen.

Luchtcompressiemethode

Bij reeds verdichte bodems kan men ons inschakelen voor inzet van regenwormen en of het gebruik van de luchtcompressiemethode (‘ploffen’) om bodems te verluchten en terug leven in te blazen.

Bomenbunckers

Ondergrondse groeiplaatsconstructies, zoals drukverdelingsmatten en bomenbunkers, bieden essentiële voordelen voor bomen in stedelijke omgevingen. Ze creëren ruimte voor gezonde wortelontwikkeling, beschermen wortels tegen schade en reguleren bodemvochtigheid en luchtcirculatie. Deze constructies bevorderen zo de groei en vitaliteit van bomen, waardoor ze waardevol zijn voor groenbeheer in stedelijke gebieden.

Tree Radar

De Tree Radar wordt gebruikt om boomwortels onder asfalt, beton, straatstenen enz. te lokaliseren of wanneer wortelzones over grotere afstanden moeten worden onderzocht. Dit toestel maakt het mogelijk de wortelpakketten in beeld te brengen zonder de verharding te moeten openbreken en zonder de bodem te verstoren.

De grondradar zendt hoogfrequente radiogolven uit die gereflecteerd worden door water, wortels en metalen. Doordat wortels veel vocht bevatten kunnen ze gemakkelijk worden onderscheiden. Een antenne ontvangt deze gereflecteerde signalen en een meetprogramma registreert de signalen. Hierdoor kunnen de exacte locatie en diepte van de wortels worden vastgesteld. Met de inzet van de 900 MHz antenne kunnen wortels tot een duimdikte van 2,5 cm tot 2,0 à 2,5 meter diepte worden gedetecteerd. Met de inzet van de 400 MHz-antenne kunnen wortels tot een pinkdikte van 1 cm tot 1,0 meter diepte worden gedetecteerd.



De boom als habitat

Aanwezigheid van vleermuizen in de bomen

Het is belangrijk om te kunnen nagaan of er vleermuizen in de bomen zitten. Die fascinerende en nuttige dieren zijn beschermd door de wet en moeten voorzichtig benaderd worden. We combineren de basisanalyse met een inspectie van de kruin om de aanwezigheid van vleermuizen vast te stellen. Er is een vademecum opgesteld om de boomverzorgers correct te helpen handelen wanneer ze te maken krijgen met bomen waarin misschien vleermuizen wonen. 

Onze biologen staan klaar om samen met u een ecologisch plan voor uw locatie uit te werken


Ziekten en plaagbestrijding

Er zijn nog weinig beschikbare methoden om ziekten te behandelen. Een goede standplaats, creatie van biodiversiteit en goed beheer zijn de sterkste preventieve maatregelen die er bestaan.
Krinkels volgt de nieuwe ontwikkelingen naar ziekten en plagen op.

Een greep uit onze activiteiten:

  • Deskundig verwijderen van bomen aangetast door roetschorsschimmel
  • Aanbrengen van natuurlijke vijanden (Adalia , Chrysopa..)
  • Bestrijding van eikenprocessierupsen
  • Bestrijding van Aziatische hoornaars
Verplanten van bomen

Voordat we bomen verplanten, doen we een grondige haalbaarheidsstudie. Met verschillende technieken kunnen we bomen verplaatsen, ongeacht hun grootte of leeftijd. Voorbereiding en nazorg zijn van essentieel belang bij dit proces. We zorgen ervoor dat bomen goed voorbereid zijn op de verplaatsing en bieden nazorg om ervoor te zorgen dat ze zich succesvol vestigen op hun nieuwe locatie.

Bomen op bouwwerven/ Opstellen van BEA

De ETT’ers van Krinkels worden vaak ingezet als boombegeleiders op bouwplaatsen. U kunt ook bij ons terecht voor het opstellen van boomeffectanalyses en hydrogeologische studies. Deze analyses en studies zijn van cruciaal belang om bomen te beschermen tegen de negatieve effecten van bouwwerkzaamheden, zoals verdichting, bemaling en graafschade.