Sterk in verfraaiing en
verbetering van publieke en privéruimtes

Zo bestrijdt u doeltreffend de eikenprocessierups

De lente is op komst! Hopelijk kunnen we binnenkort zorgeloos genieten op terrasjes, in parken en op pleinen, zonder coronagevaar. En zonder eikenprocessierupsen! Wil u dat uw omgeving gespaard blijft van deze schadelijke rupsen? Onze ingenieurs weten raad.

Wat zijn eikenprocessierupsen?

Wanneer de eikenbladeren ontluiken komen de rupsen van de processievlinder uit hun eitjes. Als in een processie lopen ze achter elkaar aan, vandaar de naam. Deze lastige rupsen eten niet alleen de eiken kaal, ze zijn ook schadelijk voor mens en dier. 

Met hun brandharen veroorzaken ze gezondheidsklachten zoals pijnlijke jeuk en irritaties aan ogen, huid en luchtwegen. In zeldzame gevallen en bij herhaald contact kunnen ze zelfs leiden tot ernstige aandoeningen zoals blindheid en levensbedreigende shock. 

Voorkomen is beter …

Om een plaag te voorkomen, is niets zo goed als de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, in dit geval bepaalde vogels en insecten. Om deze te lokken, hangen we nestkasten, planten we bloembollen en zaaien we bloemenweides. 

Daarnaast doen we aan biologische bestrijding met de Bacillus thuringiensis en aaltjes. Zij doden de jonge rupsen, voordat ze brandharen krijgen. Deze methode passen we vooral toe op drukke plaatsen, naast fietspaden, in parken en in scholen.

Ook genezen doen we duurzaam

Eens de rupsen brandharen hebben, zit er niets anders op dan ze te vernietigen. Ook dan gaan we ecologisch verantwoord te werk. Uitgerust met speciale beschermingskledij gaan onze boomverzorgers over tot de curatieve aanpak. Ze branden de rupsen van de boom af, zuigen ze op met een speciale industriële stofzuiger of plukken ze handmatig van de bomen.

Bestrijding op maat

Er zijn dus meerdere methodes om gespaard te blijven van deze gevaarlijke rupsen en de overlast die ze met zich meebrengen. Contacteer ons tijdig voor een doeltreffende bestrijding. Onze ingenieurs werken graag een methode op maat voor u uit. 

https://mgt.dewitte.be/upload/news/7450/20210615-eikprocessierupsen-53lr.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7450/eikenprocessierupsen01.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7450/eikenprocessierupsen03.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7450/eikenprocessierupsen02.jpg