Sterk in verfraaiing en
verbetering van publieke en privéruimtes

Brussel: meer ontharden, meer groen!

De herfst is plantseizoen! Dit najaar werkte Krinkels op aanvraag van Brussel Mobiliteit aan een hele reeks projecten om de openbare ruimte te ontharden.

De vergroening en ontharding van de openbare ruimte is een essentieel onderdeel van de strijd tegen de opwarming van de aarde en vergroot de levenskwaliteit in de stad. In 2020 maakte Brussel Mobiliteit al een prioriteit van een aantal kleine nabijheidsprojecten om de bodem beter doorlaatbaar te maken en wegvloeiend hemelwater beter te beheersen. De laatste maanden bracht Krinkels meer groen in Brussel dit gebeurde onder meer in de Koning Albert II-laan, de steenweg op Bergen, de Jules Cockxlaan, de Veeartsenstraat, de de Frélaan en de steenweg op Alsemberg.

En er liggen voor 2021 nog tientallen bijkomende projecten ter studie.

Voor Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt : "draagt meer groen niet alleen bij tot koelte in de zomer en luchtzuivering, maar ook tot het fysiek en mentaal welzijn van de bevolking. Groen maakt gelukkig. In onze stad moet elke Brusselaar rechtstreeks contact kunnen hebben met de natuur. Daarvoor moeten we onze stad vergroenen en ontharden. Dat zullen we doen op alle plaatsen waar dit mogelijk is."

De openbare ruimte ontharden kan eenvoudig door zones in dolomiet of asfalt om te vormen tot aangeplante zone. Alleen al het vergroten van de plantgaten rond bomen heeft een onmiskenbare impact.

Met deze projecten kan de biodiversiteit in Brussel ook verbeteren.

 Een aantal voorbeelden die momenteel in uitvoering zijn:

- Ukkel, de zgn. Menhir-rotonde: de kasseien in het middendeel van het rondpunt werden vervangen door gras en laaggroeiende planten.

- Watermaal-Bosvoorde, Vorsterielaan: onder het kunstwerk van Staccioli worden de stenen van het middendeel van het rondpunt vervangen door gras en laaggroeiende planten.

- Schaarbeek, Jamblinne de Meux-plein: een opvallende boom wordt beschermd en  extra in de verf gezet, het voetgangersverkeer errond wordt gereorganiseerd en de doorlaatbare oppervlakte wordt vergroot met nieuwe planten.

https://mgt.dewitte.be/upload/news/7413/logobruxelles-mobilite.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7413/bruxelles-vertbeforemin.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7413/bruxelles-vertafterjpgmin.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7413/bruxelles-vertbbeforemin.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/7413/bruxelles-vertbaftermin.jpg