Sterk in verfraaiing en
verbetering van publieke en privéruimtes

4 Fonteinen Vilvoorde: verouderde industriële site wordt een bruisende woonbuurt.

Op donderdag 6 september werden de recentste realisaties binnen de nieuwe stadsbuurt "4 Fonteinen" voorgesteld. De vernieuwing van de Steenkaai en de aanleg van het Broekplein waren cruciaal in de beleving van deze nieuwe woonontwikkeling. 

“Het Broekplein is het eerste publieke domein van deze nieuwe stadsbuurt aan het water en wordt één van de kloppende harten van 4 Fonteinen. De transformatie van de oude, vervuilde industriezone naar een hippe buurt aan het water wordt daardoor meer en meer werkelijkheid,” licht de burgemeester Hans Bonte toe.

Voor de ploegen van Krinkels waren er enkele uitdagingen omdat de werf van het Broekplein een totaalproject was waarin verschillende landschapsinrichtingselementen aan bod kwamen. 

Na de afbraak van de oude verhardingen vernieuwden de ploegen gedeeltelijk de Steenkaai. Om de nieuwbouwappartementen zo toegankelijk mogelijk te maken en de fietsers en wandelaars minimaal te hinderen, werden 2000m² bestratingen aangelegd in 2 dagen tijd. Een echt huzarenstukje! De zitbanken, de fietsbeugels en de energiezuinige design verlichtingen maken van deze kaai een aangename plek om te vertoeven langs het water. 

Het Broekplein ligt in de verlenging van de Steenkaai en centraal tussen de nieuwbouwappartementen, de nog te realiseren school en de winkels van de toekomstige handelaars. De bomen, de design zitbanken en de centrale fontein maken van deze plaats een zeer aangename ontmoetingsplek voor buurtbewoners en schoolgaande jeugd. 

Extra aandacht ging uit naar het beperken van het meerverbruik van stadswater in de fontein. De afvoergoten voor regenwater werden aangesloten op de voorfilter van de fontein en komen zo in het waterreservoir terecht. Een mooie, ecologische en financiële oplossing.

https://mgt.dewitte.be/upload/news/6082/broekplein01.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/6082/broekplein02.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/6082/broekplein03.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/6082/img4100min.JPG https://mgt.dewitte.be/upload/news/6082/img4102min.JPG