Sterk in verfraaiing en
verbetering van publieke en privéruimtes

Vernieuwende ideeën van startups

Steeds meer steden en gemeenten willen meer inzetten op duurzaamheid. Start-ups brengen tijdens onze conferentie vernieuwende ideeën die hen kunnen helpen bij het verder uitwerken van deze visie.

Green City Solutions is een Duitse start-up die internet of things-technologie gebruikt. “In steden planten we ‘City Trees’, muren van mos die de lucht zuiveren en even krachtig zijn als 275 bomen. Amsterdam en Oslo zijn de eerste steden die onze intelligente groene wanden hebben gekocht, maar ook in Brussel hebben we een eerste project in de buurt van het Europees parlement. In de muren zit een bank verwerkt waar je tot rust kan komen. Op de wanden kan je de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de lucht aflezen. Het is een laagdrempelige manier om mensen bewust te maken van de problematiek”, vertelt Kim Ruiter, sales director van het in Berlijn gevestigde bedrijf. 

De Brusselse start-up Citizenlab creëerde een online platform voor inspraak van burgers. Aline Muylaert: “Een lokale overheid kan via ons platform haar burgers raadplegen om tot een betere besluitvorming te komen. We begonnen dit platform te bouwen omdat we zelf ideeën hadden voor onze buurt, maar niet wisten hoe we die konden aankaarten. Ons systeem zorgt voor een mooie wisselwerking: zowel top-down vanuit de overheid, als bottom-up vanuit de burgers worden ideeën afgetoetst en besproken. Wij zorgen voor permanente inspraak en dialoog, aan een veel lagere kost.”

De stad van de toekomst moet niet alleen groener worden, maar ook beter in haar eigen noden voorzien. Bijvoorbeeld door korte ketens op te zetten voor voedselvoorziening. Clement Lebelle, zaakvoerder van het Franse Cultures En Ville, brengt landbouwoplossingen naar de stad. “We willen op zoveel mogelijk plaatsen kleine en grotere moestuinen inrichten. We creëren zo groene ecosystemen in de stad en brengen de landbouw dichter bij de consument. Cultures en Ville verzorgt volledige projecten, van studie tot  inrichting en onderhoud. We willen onze passie voor deze stadslandbouw niet alleen in Frankrijk maar ook in België overbrengen.”

Bekijk video van de dag

https://mgt.dewitte.be/upload/news/6046/20180525krinkels50vrijdqg235.jpg