Sterk in verfraaiing en
verbetering van publieke en privéruimtes

Krinkels verplant 100 linden naar ‘t Zand

Het bekendste plein van Brugge -’t Zand- onderging een totale metamorfose met een bijzondere aandacht voor de linden die het plein zijn groene kleur geven. De huidige lindenbomen werden beknot in hun groei en verloren stilaan hun stabiliteit. Daarom plantte Krinkels er 22 ‘nieuwe’ bomen van 22 jaar oud. In totaal zullen honderd linden er een plaats krijgen. 

“De linden die ’t Zand tot nu toe een groene kleur gaven, waren al jarenlang bewoners van het plein. Maar door onvoldoende ondergrondse wortelruimte konden ze niet tot volwassen bomen uitgroeien. Lindes kunnen 30 m hoog worden maar de groei stond volledig stil op 15 m”, vertelt Dieter Lannoo.  

Bomenbunkers als basis

Om de verplantte bomen de beste overlevingskansen te bieden, plaatste Krinkels ondergrondse betonnen constructies – bomenbunkers – met 30 m³ bomengrond per boom, in plaats van 4 m³ voorheen. “Hierdoor hebben de wortels veel plaats om zich te ontwikkelen in een groeipad onder de klinkers”, zegt Dieter Lannoo. “Aswebo doet de klinkerwerken, wij plaatsen de bomen en staan in voor de nazorg en de snoeiwerken van de komende jaren.” 

De eerste fase is afgerond met de aanplanting van 22 zilverlindes. In het najaar van 2017 start het tweede deel van het project.

Bekijk hier de tv-reportage van de verplanting.

https://mgt.dewitte.be/upload/news/4716/tzand.jpg https://mgt.dewitte.be/upload/news/4716/tzand2.jpg